vrijdag 31 december 2010

ontvankelijk zijn


's Ochtends vroeg op nieuwjaarsdag, het is nog heel vroeg. Het is nog donker zelfs. Mijn kinderen houden niet van uitslapen.

Ik wilde graag iets schrijven, maar wist niet wat. Alles lijkt nog leeg.
En dat is precies waar dit moment, bedenk ik me nu, over gaat. Leegte om te ontvangen wat er komt.

En dit komt er...

Deze gedachte vind ik mooi om mijzelf 's ochtends vroeg voor te stellen:
"Deze dag is nieuw, komt nooit meer terug. Alles wat er gebeurt, ontstaat voor het eerst, is uniek".

Deze gedachte stelt mij in staat om goed de dag te starten. Ik ga dan beter kijken en ervaren. Alles zo goed mogelijk ontvangen, in plaats van eroverheen te leven alsof alles 'gewoon' is. Echt te genieten van de uniekheid van de gebeurtenissen.

Deze gedachte komt nu ook in me op zo aan het begin van dit jaar. Alles ligt voor me. Dit jaar is uniek, gaat nooit meer terugkomen. Is nu vrijwel nog leeg, klaar om te ontvangen. Dit wekt nieuwsgierigheid op, verlangens.
Dat is eigenlijk ook de essentie van hoop. Leegte, klaar om te ontvangen vanuit je verlangen. Met open handen, want op een gegeven moment is het niet meer aan mijzelf, maar aan anderen of andere dingen. Ontvankelijk zijn dus.

Het voelt spannend. En positief. Op naar een 'nieuw' jaar!

zaterdag 4 december 2010

Droombaan?!


Vrijdagochtend heb ik Huub van Zwieten ontmoet. Ondernemer en auteur van 'Marijn is klaar met werken', een inspiratieroman over een 10-daagse ontdekkingstocht, waarin mooie ervaringen leiden naar de vondst van een droombaan. Vol met spontane ontmoetingen die allen niet voor niets blijken te zijn. Wat vind ik dat mooi!

Een aantal quotes uit dit bijzondere boek:

- ...Diegene die tegen je zegt dat je realistisch moet blijven, heeft meestal angst om zelf eens iets moois neer te zetten. Het is allemaal onzekerheid. En van daaruit proberen we elkaar klein te houden. ...Steek vooral je nek niet uit, want da's zo bedreigend voor anderen. Maar geloof me, er is niets verhevens aan om jezelf klein te houden. In je dromen en je wensen zit juist datgene verborgen wat jij kunt neerzetten. Dat is wat jij te bieden hebt aan anderen. Je dromen najagen is daarom het meest onbaatzuchtige wat je kunt doen, want daarin zit het kadootje van jou aan de wereld verborgen...

- De nieuwe professional wil IQ, EQ en SQ verbinden; hoofd, hart en ziel kwijt kunnen in zijn werk...dan kunnen er mooiere dingen tot stand komen dan op basis van macht, hierarchie en controle...Nederland kan gidsland worden.

- Ik geloof erin, zegt Salem, dat je mensen hun eigen grootsheid moet laten ontdekken. Want alleen als je verbinding hebt met jezelf, kun je je verbinden met mensen om je heen. Vanuit eigen kracht en ontwikkeling heb je anderen het meeste te bieden.

- Through work I embrace life


Ik heb dit boek in anderhalve dag uitgelezen. De hoofdpersoon heeft spontane ervaringen, die niet toevallig lijken. Ik ontmoette Huub en las zijn boek volgens mij ook niet toevallig. Naast dat het voor de Baak interessant is om te linken, heb ik er ook een mooi idee voor mijn eigen loopbaan aan ontleend.
Benieuwd of het gaat lukken ;-)

En ben jij geinteresseerd? Google eens op droombaanhotel.