donderdag 29 augustus 2013

'Verdienen'

Van een blog over India, naar een blog over de start in China. 
Want het is zo...we wonen nu in China. Van wens om in een ander werelddeel te wonen (weer tot leven geroepen door India) tot werkelijkheid. 
Want het is zo...mijn kinderen zijn op dit moment op hun nieuwe school, mijn man is aan het werk in het centrum van de stad en ik...?
Ik ben thuis en zit op de bank nu dit blog te schrijven. Ik werk officieel niet.

Dus een blog over leven en werk en de combinatie daarvan? Geschreven door iemand die nu op dit moment niet werkt?
Of kan je ook 'werken' als je niet werkt? Is werk alleen gekoppeld aan salaris? Of is werk 'doen wat je te doen hebt in je leven'?  Hoort bij werk altijd dat je iets 'doet', of zijn er ook periodes van rust die horen bij 'je werk' om daarna je hetgeen je te doen hebt weer opgeleefd te kunnen doen?

Ik geloof dat iedereen 'werk' doet. Al krijg je van niemand salaris in de vorm van geld. Iedereen heeft een talent, zet dat talent in en is daarmee van waarde voor een ander. Voor een buurman, voor een vriend, voor de kinderen, voor je ouders. Met je talent dien je altijd een ander of iets anders. En dan komen we al snel bij het woord 'verdienen'. 
Nu ik niet officieel werk, verdien ik de glimlach van mijn zoons als ik ze op school ophaal. Ik verdien de lieve blik van mijn man, die het fijn vindt dat ik er voor hem ben als hij thuis komt. Ik verdien een gezellig gesprek met een nieuwe vriendin. 
En natuurlijk is het ook fijn om geld te 'verdienen', maar ik verdien door deze omstandigheden kennelijk op dit moment ook zeeën van rust en stilte. Van leegte. Hoe fijn vind ik dat.
Ook vind ik het interessant om het onderwerp 'leven en werk' te bestuderen vanuit de hoek van de leegte. Als de feitelijke baan er niet is. Hoe is het leven dan? Interesant, interessant, interessant. 

In oktober ga ik een cursus I Tjing volgen hier in Shanghai. Verdien ik kennelijk ook ;-)
Hieronder alvast een mooie tekst over het nut van hetgeen je niet ziet, de leegte, de stilte. 

Dertig spaken verenigen zich in de naaf
Maar het wiel is alleen te gebruiken door het lege gat in de naaf
Klei wordt tot vaten gevormd
Maar de bruikbaarheid wordt bepaald door de lege holte
Bij het bouwen van een huis worden in de muren deuren en ramen uitgespaard 
Maar van de lege ruimte hangt de bruikbaarheid van het huis af
Daarom is, datgene wat er is, nuttig
Maar de ruimte maakt het bruikbaar


PS deze tekst las Allerd Stikker voor in uitzending van Het Vermoeden. Het kijken waard!

8 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Anke,

    De betekenis van werk lijkt inderdaad eenzijdig gekleurd, bekeken vanuit een enkel perspectief, werk en geld verdienen lijken samen te gaan. Ik ervaar hoe soms de drukte die 'werk' met zich meebrengt, me doet vergeten hoe belangrijk het is de waarde te blijven zien van de glimlach of het verdriet op de gezichtjes van mijn dochters.

    De kunst van het relativeren is verworden tot de overlevingsstrategie van de moderne mens in de 24 uurs economie waaraan de moderne mens zich uitgeleverd heeft.

    Relativeren zou alleen als medicijn moeten dienen voor meer betekenisvolle gebeurtenissen die meer van impact zijn op ons bestaan.

    Nu is zij verworden tot anti-stress wapen in de strijd tegen het spreadsheet management.

    Dus de waarde die je geeft aan de lach van je zoons en de lieve blik van je man, zijn van onschatbare waarde, die de leegte vol maken.

    Het gaat om de intensiteit waarmee je de dingen doorleeft.

    Hartelijke groet,

    Niels Thomassen

    BeantwoordenVerwijderen
  4. 'Het Grote Werk',noemt Gurdjieff (Russisch mysticus eerste helft 20e eeuw), ons werk om onze slapende vermogens tot leven te wekken. Volgens hem beschikt de Westerse mens nog maar over een paar %tvan het potentieel dat voor hem klaar ligt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank, lieve pappa. Dat is precies wat ik wil laten gebeuren hier in China. Weer een paar procent wakker maken van mijn onvermoede vermogens. ;-)

      Verwijderen
  5. Hoi Anke, mooie overdenking! wens je een hele goede tijd daar, en leuk je zo te volgens via je blog! Groetjes Wendel

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk, Wendel! Dat je het blog ook hebt gelezen. Ik mis het wel hoor... het 'werk'en met leuke collega's zoals jij!

      Verwijderen